Alkohol

Alkohol er en naturlig del af manges hverdag, men som type 2 diabetiker er der noget viden der er værd at huske. 

Drikkevarer, der indeholder alkohol, giver sjældent for lavt blodsukker hos mennesker med type 2-diabetes. Men et lavt blodsukker kan være en bivirkning, hvis du samtidig indtager sulfonylurin-stoffer eller er insulinbehandlet. Tal med din læge, hvis du er i tvivl



For at forstå alkohol og diabetes så se med her

Ren alkohol vil som udgangspunkt sænke dit blodsukker.
Hvis du er type 2 diabetiker der ikke er på insulin vil der ikke være den store risiko for lavt blodsukker, men det kan stadig være en god ting, at spise nogle langsomme kulhydrater, hvis du ligger dig til at sove, da alkohol er mange timer om, at komme ud af blodet.
( alkohol kan være i blodet op til 12 timer efter at du har drukket)

Hvis du er diabetiker på insulin skal du måske være lidt ekstra opmærksom.
Da ren alkohol som sagt sænker blodsukkeret, er det vigtigt at drikke varer der også inderholder sukker, eller tilføje det ( hvis du eks drikker spiritus )


De fleste kan drikke øl og vin uden at svinge for meget i blodsukkeret, men en del vil også opleve at de bliver trætte hurtigere end andre, og det kan skyldes at man har drukket varer med mere sukker end alkohol i, hvorefter blodsukkeret er steget.

Hvis man ikke har hurtigtvirkende insulin at modvirke effekten med, kan man med fordel lave 5 minutters hurtig motion, der vil hjælpe cellerne igang med at suge sukkeret til sig.

Det bedste råd er dog, at begrænse forbruget, så du aldrig drikker mere end dit blodsukker kan være med i festen.

Hvad sker der egentligt i kroppen når man drikker?

Når alkohol kommer ind i kroppen skal den igennem leveren.
Leveren har normalt den funktion, at den producerer en lille mængde glukose hele døgnet, så vores krop har nok energi, uanset som vi spiser, arbejder eller sover.
Når der så kommer alkohol ind i leveren, ser den det som gift der skal nedbrydes med det samme.
Leveren er ikke god til at multitaske, så imens den nedbryder alkohol, stopper den med at lave glukose til kroppen, og det kan nogle gange været svaret på, at man kan opleve lavt blodsukker i forbindelse med at man drikker.
Som nævnt før, kan dette modvirkes ved, at man vælger drikke, der indeholder sukker, så kroppen får sukker udefra, imens leveren holder pause med at lave det til os.

Hvad så når man fester og danser ?

Hvis man er ude et sted, hvor man jævnligt er oppe og danse, skal man huske at man nu har gang i at motionere kroppen samtidigt med at man drikker.
Det kan nemt gøre at man får forbrændt alt det sukker kroppen har ( imens alkoholen skadig sænker blodsukkeret )
Det giver god mening, at være obs på både blodsukker og alkoholindtag i disse situationer.

Gode råd om alkohol og diabetes

  • Hvis du drikker for meget alkohol, kan det bringe blodsukkeret ud af kontrol og forstyrre virkningen af diabetesmedicin
  • Følg nøje med i blodsukkeret før, under og efter du drikker alkohol
  • Husk at tjekke blodsukkeret, før du lægger dig til at sove
  • Drik aldrig alkohol på tom mave - mad forsinker optagelsen af alkohol til blodet
  • Du bør heller ikke drikke alkohol, hvis dit blodsukker er lavt
  • Undgå at drikke store mængder alkohol. Et fornuftig råd er, at mænd med diabetes ikke bør drikke mere end to genstande, mens kvinder måske ikke bør drikke mere end én genstand
  • Undgå meget søde drinks eller søde vine. Brug danskvand, vand eller sukkerfri sodavand til at fortynde alkoholen. Du kan evt. have en alkoholfri og sukkerfri drik ved siden af
  • Alkohol stimulerer lysten til mad. Resultatet kan blive, at du spiser for meget, hvilket bidrager til at bringe blodsukkeret ud af kontrol
  • Vær forberedt på, at blodsukkeret kan blive lavt efter, du har drukket alkohol
  • Husk altid at have druesukker eller andre sukkerkilder på dig
  • Pas på når du kombinerer alkohol og fysisk aktivitet - det kan øge risikoen for, at blodsukkeret bliver lavt